Goud Geld (deel1) - Waar komt geld vandaan?

Door MistrX op donderdag 28 november 2013 20:41 - Reacties (17)
Categorie: Actualiteiten, Views: 6.155

Goed, het is donderdagavond en ik heb even wat tijd over. Ik zeg: Tap nog een pilske in, zet een kalm muziekje op en schuif lekker aan.

Het onderwerp van gesprek is waar geld/valuta (dit verschil leg ik zo uit) eigenlijk vandaan komt en wat voor impact het heeft op ons als hard werkende/lerende burger. Ik weet: Economie kan en wordt soms, ingewikkelder gemaakt dan nodig is. Dus elke term die voorbij komt probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen. Correct me when I'm wrong. :)

Sommige kennen dit verhaal mogelijk al en hebben er vast hun eigen ideeŽn bij. Daar hebben we de reacties voor. :D

----

Laten we het hebben over de Dollar.

*WAT?! STOP! ONDERBREEK! DE DOLLAR?! We zitten toch in Nederland?*

Ja juist dat malle Monopoly papier vanuit de VS. Want ten tijde van dit schrijven is de Dollar nog steeds de enige valuta waar de hele wereldhandel grotendeels op draait (Google eens voor de grap op: 'OPEC' of 'Petrodollar').
Als er iets met de Dollar gebeurt dan merken we dat overal ter wereld. Goedschiks of kwaadschiks.

Voor wie het nieuws een beetje heeft gevolgd weet dat het 'Federal Reserve' ('the FED', of ook wel de centrale bank van de Verenigde Staten) onder leiding van Ben Bernanke gigantische hopen met Dollar biljetten uit de drukpersen laat stromen. Dit gebeurt al sinds jaar en dag. Alleen nam het monsterlijke proporties aan sinds 2009. Toen heeft de regering van Barack Obama besloten dat het banken moest redden van faillissement en had daarvoor meer groen papier nodig dan ooit tevoren. Dit besluit heet 'Quantative Easing' en is bedoeld om de economie te redden. Waar er voor de crisis ergens tussen de $700 en $800 miljard Dollar in de kas lag (en deze Dollar-hoop is opgebouwd sinds de eerste Dollar in 1792), is dit inmiddels tot 20 november 2013 opgelopen tot $2,03 biljoen Dollar. En het ziet er niet naar uit dat ze de drukkerij uit gaan zetten.

Ik zal je nu niet vermoeien met het 'waarom'. Dat is voor een deel 2. ;-) Dan liever het 'hoe': "Waar komt dat geld dan vandaan? Moet er niet goud achter staan of zo?" Nou dat is eigenlijk heel simpel: Nope. Er staat momenteel he-le-maal niets achter waaraan de Dollar zijn waarde ontleent. Vandaar dat de Dollar een 'valuta' ('currency') is en geen 'standaard gebonden geld' ('money'). In de omgang is het makkelijker om geld te zeggen, maar in werkelijkheid hebben we het over valuta (of zoals je wilt: 'fiduciair geld' ('fiat money')). Ook de Euro is valuta. Geen geld (vraag het aan onze Duitse broeders bij de Europese Centrale Bank (ECB) en ze zullen je dit ook niet goed uit kunnen leggen).

Om dit goed te begrijpen en tot het punt van het verhaal te komen, moeten we weten hoe deze molen van gelegaliseerde fraude werkt. Google aan het eind maar eens op 'Piramide spel' of 'Ponzi fraude' en tel de overeenkomsten.

Het begint bij moedertje overheid. Deze heeft geld nodig om de verkiezingsbelofte waar te kunnen maken (zo goed als ze dat dan doen tenminste). Wat ze in de VS dan doen is dit: Ze schrijven een 'obligatie' uit (in het Engels: 'A government bond') aan de 'United States Treasury' of ook wel: 'de schatkist'. Een obligatie is niets meer dan een belofte die de overheid maakt: "Leen aan mij een miljard Dollar uit en ik beloof je dit over een periode van 10 jaar terug te betalen. MET RENTE!" door deze obligaties uit te schrijven stijgt de staatschuld. Belofte maakt namelijk schuld. De overheid kan intussen haar werk doen.

De United States Treasury verkoopt deze obligaties vervolgens door aan de banken. De banken draaien om en verkopen ze dan, met winst, weer door aan het Federal Reserve ('FED') waar ze waarschijnlijk (best bewaarde geheim ooit) ook aandeelhouder van zijn. Want alles goed en wel. Het mag dan wel FEDERAL reserve heten, maar er is niets federaal aan want de FED is gewoon een private onderneming met winstoogmerk en aandeelhouders die een vergoeding krijgen (6%). En dus niet van de overheid is zoals veel mensen denken.

De FED schrijft voor deze aankoop een 'cheque' (ook een belofte + rente, net zoals een obligatie) uit op een rekening met in totaal $0,- er op. Dit lijkt vreemd maar volgens de wet is dit geen probleem want de FED is net zoals banken een legitieme 'valuta creŽrende entiteit'. Wij moeten valuta op onze rekening hebben staan voor we cheques uit kunnen gaan schrijven. Maar de FED hoeft dit niet, immers de valuta heeft geen waarde. Geen goud wat 'er achter staat'.

Al met al is er nu dus een nieuwe lening ontstaan want het geld was er aanvankelijk niet (die $0,-). Toch kan een bank, door deze voodoo magie van geld creatie, extra valuta deponeren bij de schatkist om hun schuld van het kopen van de obligatie af te betalen + rente.

Zie hier de geboorte van nieuwe valuta gebaseerd op schuldpapier.

Obligatie? --> Schuldpapier.
Cheque? --> Schuldpapier.

Denk je dat het hier zou stoppen? Hahahah...
...
Tuurlijk niet. ;-)

We hadden het over de schatkist die nu valuta heeft ontvangen van de banken om het aan moedertje overheid uit te kunnen lenen voor die verkiezingsbeloftes. De overheid spendeert het aan voorzieningen, publieke werken (denk aan autowegen, dammen, dijken, whatever), sociale voorzieningen en oorlog. Om dit uit te voeren zijn er mensen in dienst zoals ambtenaren, gecontracteerde bedrijven en bijvoorbeeld soldaten. Deze worden allemaal door de overheid betaald. Maar wat doen jij, ik en zo beetje bijna iedereen: We storten het ontvangen salaris bij de banken.

Nu kunnen we weer lekker toveren met de banken. Zodra jij je salaris bij een bank stort, kunnen ze er in een zeker wettelijk kader mee doen wat ze willen. Wat ze er dan uiteindelijk mee doen is dit uitlenen aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan huizenkopers. Die krijgen van de bank een lening. Maar die worden dus gefinancierd met de waarde op ieders rekening. Dit heet 'fractioneel bankieren' (voor de verdiepers, Google eens naar: 'Fractional Reserve Banking'.

'Fractional Reserve Lending' als je het mij vraagt.

Wat de bank in dit proces doet is dat ze maar een klein deel van ieders rekening in reserve houden maar het andere deel uitlenen aan mensen die bijvoorbeeld een huis willen kopen (door middel van een hypotheek).

Even ter voorbeeld:
Stel je stopt $100,- in de bank, dan kan de bank hiervan 90% uitlenen aan een ander;
Dit gebeurt en een persoon leent $90,- van de bank.
Koopt er wat van en betaalt de bank terug;
Daarbij betaalt de persoon ook een rente van, bijvoorbeeld, 10% op $90,- (= $9,-);
Er is dus nu $109,- in de bank. $9,- meer dan waar we mee begonnen zijn;
Dit herhaalt de bank keer op keer op keer op keer met al maar grotere bedragen.

Dit is ook de reden dat de banken als de dood zijn voor een 'bankrun'. Als dus iedereen tegelijkertijd zijn/haar zuur verdiende pegels uit de bank gaat halen. Al het valuta wat je terug ziet op je rekeningafschrift zijn maar nummers die iemand bij de bank intypt op een computer. Het is niet fysiek aanwezig. Alleen een klein reserve zodat kleine bedragen bij pinautomaten gepind kunnen worden.

Al deze gegenereerde 'nummers' noemt men het 'maatschappelijke geldhoeveelheid' (voor de verdiepers, Google naar: 'money supply'.) Koddig dat ze het nog steeds 'geld' blijven noemen. Enkel gaat het hier om valuta dat uitstaat bij personen en ondernemingen met uitzondering van banken (die hebben het uitgeleend vanuit de spaarrekening van zijn klanten. Cirkel iemand? ;-) ). Vanuit deze hoeveelheid wisselen we, met zijn alle, onze tijd en energie, om voor salaris waarvan er dus een deel gedeponeerd wordt aan de bank (met de gevolgen van 3 alinea's terug), een deel wordt er uitgegeven en een deel gaat naar belastingen.

De belasting speelt een belangrijke rol. Deze int de Dollars die je hebt verdient en geeft ze terug aan de overheid via de belastingdienst van de Verenigde Staten (de 'IRS' of ook wel de 'Internal Revenue Service'). Deze partij stort het bedrag vervolgens aan de schatkist. De schatkist kan dan weer de eerste lening afbetalen + rente aan de FED die op zijn beurt het bedrag had afgeschreven op een rekening waar $0,- op stond.

----

Dit is hoe de valuta molen draait en ik schrijf dit vanuit een Dollar perspectief. Maar als je denkt dat de Euro anders werkt dan kom je bedrogen uit. Ook de Euro is een valuta. Geen geld. Gebaseerd op schuldpapier. Je begint met 0 en je eindigt met 0.

Hier stopt het verhaal van onze huidige economie niet. De reden dat dit systeem onhoudbaar is, is omdat door middel van de rente altijd tekorten zijn en moet er dus meer uit de drukpers komen.

De gevolgen ontvouwen zich zo'n beetje op dit moment. Dit is al begonnen met de opkomst van de BRIC landen waarin vooral China het voortouw neemt. Misschien speelt hier ook de relatie tussen China en Goud en China en Bitcoin een rol. Om dit allemaal uit te leggen moet ik beginnen bij de geschiedenis van geld. Maar die bewaar ik dan liever even voor een deel 2. :)

Bronnen:
http://www.federalreserve.gov
http://www.moneycontrol.com
http://en.wikipedia.org
http://www.cbs.nl
http://goldsilver.com

Volgende: Goud Geld (deel2) - De geschiedenis van Geld 12-'13 Goud Geld (deel2) - De geschiedenis van Geld

Reacties


Door Tweakers user H!GHGuY, donderdag 28 november 2013 20:55

Hier en daar ga je er snel door en zou een simpel schema veel verduidelijken...
En nu wachten op deel 2 ;)

Door Tweakers user pinna_be, donderdag 28 november 2013 21:11

Las als een trein: ik hoop dat deel 2 snel komt.

Door Tweakers user lennart111, donderdag 28 november 2013 21:13

dit is ruim het duidelijkste verhaal dat iemand me ooit heeft verteld over hoe de economie werkt.
ik kijk uit naar deel 2
ps die suggesties voor verdieping houden het voor iedereen interessant.

Door Tweakers user GoT, donderdag 28 november 2013 21:43

Geld groeit aan bomen, dat weet toch iedereen.
Heel soms groeit het op iemand zijn rug, maar dat komt niet vaak voor.

Door Tweakers user we_are_borg, donderdag 28 november 2013 21:48

Zeer netjes geschreven en duidelijk en ik hoop dat je verder gaat. Als mensen nog meer willen en goed Engels kunnen kan ik je ZEITGEIST: MOVING FORWARD aanraden deze is zeer goed en zoals hier boven helder uitgelegd,

Door Tweakers user vanaalten, donderdag 28 november 2013 23:05

Of het nu bitcoins zijn, dollars/euro's zonder dat er iets garant voor staat of munten die met goudstaven gedekt zijn: in alle gevallen vinden mensen dat vage spul 'iets' waard. Alles is en was gebaseerd op het principe 'wat de gek ervoor geeft'. Tenslotte heeft goud als onderpand ook iets raars - zo geweldig nuttig is goud nou ook weer niet, genoeg grondstoffen waar je meer waarde aan zou kunnen hechten.

Door Tweakers user albino71, vrijdag 29 november 2013 00:06

we_are_borg schreef op donderdag 28 november 2013 @ 21:48:
Zeer netjes geschreven en duidelijk en ik hoop dat je verder gaat. Als mensen nog meer willen en goed Engels kunnen kan ik je ZEITGEIST: MOVING FORWARD aanraden deze is zeer goed en zoals hier boven helder uitgelegd,
Die is er ook NL ondertiteld.

Door Tweakers user Maarten21, vrijdag 29 november 2013 10:12

'Gelegaliseerde fraude', 'piramide spel', etc.
Lekker suggestief geschreven allemaal. Je minachting druipt er vanaf.

Je moet je niet teveel laten leiden door de enorm gekleurde verhalen, sites en docu's op internet over banken. Ik snap dat het opzwepend werkt en in eerste instantie logisch klinkt, maar dat neemt niet weg dat je niet kritisch moet zijn.

Als iemand hier oprecht geinteresseerd is in de werking van banken en het financiele systeem, kijk eens naar de Khan Academy, waar Salman Khan het allemaal op heldere (en vooral objectieve) manier uitlegt in een aantal videos.
https://www.khanacademy.o...finance/money-and-banking
De videos over money en banking:
Banking 1
Banking 2: A bank's income statement
Banking 3: Fractional reserve banking
Banking 4: Multiplier effect and the money supply
Banking 5: Introduction to bank notes
Banking 6: Bank notes and checks
Banking 7: Giving out loans without giving out gold
Banking 8: Reserve ratios
Banking 9: More on reserve ratios (bad sound)
Banking 10: Introduction to leverage (bad sound)
Banking 11: A reserve bank
Banking 12: Treasuries (government debt)
Banking 13: Open market operations
Banking 14: Fed funds rate
Banking 15: More on the Fed funds rate
Banking 16: Why target rates vs. money supply
Banking 17: What happened to the gold?
Banking 18: Big picture discussion

Verder zijn er ook nog allemaal videos over quantitative easing talloze andere videos die over finance gaat. Het is misschien veel, maar het is nou eenmaal geen simpele materie die niet in een paar alinea's uitgelegd kan worden.

Iedereen mag van mij een mening hebben, maar ik geloof dat je pas een echte (intelligente) mening kan vormen op basis van informatie die objectief en niet-suggestief wordt gebracht.

Door Tweakers user mux, vrijdag 29 november 2013 12:11

... En het internet is weer een rambling money nut rijker. Zoals Maarten21 zegt: verdiep je eerst eens in het verschil tussen geld en waarde, de functie van geld, banksystemen en verschillende definities van geld. Je begint al met een totaal verkeerde definitie van geld en valuta, en de rest van je blogpost gaat al helemaal nergens over.

Alles in deze wereld is fiduciair - vertrouwen is de basis van onze economie. Waarde is gebaseerd op vertrouwen. Er bestaat niet zoiets als intrinsieke waarde, alles is wat de gek ervoor geeft. Het is geen enkel probleem dat iemand eindeloos veel geld kan drukken, zolang de hoeveelheid waarde in de wereld maar meegroeit en die persoon de enige is die kan bijdrukken.

Door Tweakers user Silent7, vrijdag 29 november 2013 12:16

helder
maar je hebt wat nullen teveel in je voorbeeld van de bank die 100 heeft en 90 leent om 99 terug te krijgen
de bank heeft 1 en kan op basis daarvan 90 uitlenen (89 creŽren)
de brengen krijgt 5% rente ($0,05)
de lener betaald 10% rente
de bank krijgt 900% op de originele inleg en kan na ontvangst van de 99 opeens heel veel meer verstrekken.

5% betalen en 900% ontvangen en nog in de problemen komen.

Door Tweakers user martynvs, vrijdag 29 november 2013 13:41

Ik vond de korte geanimeerde docu Money as debt wel een duidelijke uitleg geven over dit onderwerp.

@ Maarten21 en mux: Klopt deze docu ook niet volgens jullie?

Door Tweakers user elhopo, vrijdag 29 november 2013 13:55

De grote geldeigenaren (rothschild, Lehman), hebben zich intussen onder het motto van risicospreiding allang ingekocht in de Chinese banken.

De Nederlandse bank had ook een leuk mechanisme. Die was namelijk wel van de overheid, maar omdat bij wet geregeld is dat de overheid niet rechtstreeks mogen lenen van de Nederlandse bank, moet dat via de grote banken(ABN, ING, Rabo). Die mogen het dan weer wel lenen van de Nederlandse Bank. Het is dus een mooie subsidie voor onze grote banken, waar weinig tot geen risico aan vast zit. Ik weet niet zo snel of dat bij de Europese bank net zo werkt.

Uiteindelijk is geld een set van regels en afspraken die gemaakt zijn om te voorkomen dat je met een zak schelpen naar de winkel moet om je spullen te kopen. Deze regels werken alleen goed als er 1 persoon of instantie is die het geld mag maken.

Het hele economisch model van bijvoorbeeld Nederland en ook de VS is gebaseerd op een beetje inflatie. Wanneer je deflatie zou hebben wordt het op een gegeven moment onmogelijk om je huis nog te kunnen betalen, bij inflatie wordt het steeds makkelijker. Te veel zoals nu in de VS gebeurt is natuurlijk niet goed.
Het enige waardoor de dollar nu overeind blijft is de oliehandel. Als die verhandeld zou worden in een andere munt zou de dollar compleet in elkaar klappen. Daardoor zijn de Amerikanen er zo fel op om het in dollars te blijven doen. Elke dictator die het anders wil doen wordt uit de weg geruimd...
Neemt niet weg dat ze onmogelijk heel China kunnen wegvagen, vandaar dat de grote geldeigenaren zich dus al hebben ingekocht in de Chinese bankwereld.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 november 2013 13:56]


Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 29 november 2013 14:44

Volgens het oude testament zou de Heer bij de intacht van Israel in Kanaan een Jubeljaar hebben ingesteld; iedere 50 jaar gaat alle grondbezit terug op de families waar het oorspronkelijk van was en wordt alle schuld (inclusief lijfschuld/slavernij) kwijtgescholden. Feitelijk is er dus sprake van een algehele fiscale reset om de 50 jaar.
Dit klinkt radicaal, maar de praktijk lijkt te leren dat we niet om een dergelijke reset heen komen. In ik wil hier ook de relatie leggen met [Godwin]de wereldoorlogen[/Godwin], waarbij we zien dat er een dusdanige scheefheid ontstaat tussen arm en rijk dat de kat in het nauw vreemde sprongen gaat maken.
We hebben de houdbaarheid van de huidige rekening al ruimschoots overschreden, met de huidige krediet (=schuld) crisis als gevolg.
Er zijn mensen (voornamelijk zij die veel te verliezen hebben, zoals huizeneigenaren) die er blind op vertrouwen dat we nu weer bergop gaan. Ik zie eigenlijk geen grond voor dit vertrouwen; de huidige markt is compleet verziekt (verdrievoudiging van de dollar voorraad in 5 jaar tijd?) en is niet houdbaar, ik verwacht een nog grotere crash van de koopkracht (veronderstelde/toegekende waarde van onze valuta) dan we tot nu toe meegemaakt hebben.

Door Tweakers user xmen, vrijdag 29 november 2013 15:11

Ook een mooi filmpje hiervan :
http://hiddensecretsofmoney.com/
Zoek naar episode 4.

De andere episodes zijn ook de moeite om een te bekijken als je tijd hebt.

Door Tweakers user harlekein, vrijdag 29 november 2013 16:48

Behalve het eerder genoemde Zeitgeist wil ik ook Sacred Economics van Charles Eisenstein aanraden. Niet alleen doet hij hier volledig uit de doeken hoe het systeem nu in elkaar zet en waarom dat tot de dagelijkse stand van zaken heeft geleid, hij komt ook met oplossingen waaruit duidelijk wordt dat geld zelf het probleem niet is.

Hij heeft het over de gift economy en vanuit dat oogpunt is zijn boek dus ook gratis te downloaden.

Door Tweakers user verleemen, zaterdag 30 november 2013 00:30

En toch, door dit virtuele geld is zelfs de levenstandaard van daklozen er op vooruit gegaan.
Hoewel ik ook zeer critisch sta over deze economie kan ik me voorstellen dat deze toestand toch gewoon tot het oneindige vol houden is. Misschien zelfs door een bankrun wettelijk te verbieden:)

Ik denk dat er ondertussen veel meer goederen zijn geproduceert dan dat er daadwerkelijk echt geld voor in omloop is. Ik merk dat als ik een rondje om de container doe. Ik heb er al een keer een werkende flatscreen en een laptop vandaan gehaald en ik twijfel er niet aan dat daar over een paar jaar de eerste ipads naast de container zullen liggen.

Wat ik wil zeggen is dat zij die onderaan de piramide staan het in verhouding nog erg goed zullen hebben.

De rijkeren gooien hun oude nog niet versleten kleding weg omdat het niet meer het nieuwste van het nieuwste is, en het resultaat is dat de arme kindertjes in afrika in allemaal afgedankte, maar nog steeds in puntgave diesel, armani en versache rond zullen lopen. Wie wil dr nog een iphone 3g? Dat soort telefoontjes, en dan hebben we t over miljoenen telefoontjes gaan daar ook naartoe. Dat geldt ook voor eten. Ik heb laast een pak koffie bij de dirk voor 90 cent gekocht omdat ik ff krap zat. E die koffie was eigenlijk best goed te drinken. Heel anders dat dat chemischnafval wat je 20 jaar geleden voor die prijsklassen uit de buurtsuper kreeg.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 november 2013 00:51]


Door Tweakers user CodeCaster, zondag 1 december 2013 12:14

Eens met Maarten21 en mux. Uit je schrijfwijze haal ik dat je tegen "het systeem" bent en vindt dat geld, of valuta, een wanproduct zijn van de maatschappij. In een volgend blog ga je uitleggen dat Bitcoins de oplossing zijn voor alle problemen.

Mensen willen een waardevast, betrouwbaar ruilmiddel ontvangen voor hun werk. Mensen denken meer nodig te hebben dan ze binnenkrijgen. Mensen die geld hebben, willen daar meer geld van maken.

Het probleem is niet het soort geld dat gebruikt wordt, maar de mensen die het gebruiken.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 december 2013 20:29]


Reageren is niet meer mogelijk